lørdag 15. mai 2010

Spicy Gulasj med svin

Slow cooking på sitt beste
 

Denne retten så jeg i et av Jamie Olivers tv-programmer. Ble kjempe inspirert og bare måtte prøve den ut!  God å varme seg på, særlig på en grå dag som denne når sola har gjemt seg bort.

Aller helst skal man bruke røkt paprika. Dette har ikke jeg funnet i mine nærbutikker så jeg tok det med hjem fra Spania. Der brukes det i mange retter (f. eks paella og patatas bravas). Det kan bestilles på nettet har jeg sett, men du kan også bruke vanlig paprika altså.
En deilig, rustikk rett blir det uansett!

Ingredienser til 4-6 pers:
  • 2 kg renskåret svinebog, i ett stykke, (fettranden skal være med)
  • 2 rødløk
  • 2 røde chilli
  • 2 ss (toppede) lett røkt paprika, pluss litt ekstra til serveringen
  • 2 ts karve
  • En liten neve frisk oregano (bladene)
  • 5 paprika (ulike farger)
  • 1 x 280g glass med grillet paprika
  • 1 x 400g boks med plommetomater
  • 4 ss rødvinseddik 
  • 1/2 beger rømme
  • Finrevet skall fra 1 sitron
  • En liten bunt frisk bladpersille, finhakket
  • Havsalt og nykvernet sort pepper
  • Olivenolje
Serveres med ris.

Fremgangsmåte:
  1. Forvarm ovnen til 180 °C. Finn fram en jerngryte (eller evt ildfastform med lokk).  
  2. Skjær et rutemønster i svoren på kjøttet, og gni det så inn med rikelig med salt og pepper. Ha olivenolje i gryta og legg i kjøttstykket. Stek det i ca 15 minutter på middels varme, slik at fettet siver ut av svoren. Ta svinekjøttet ut av gryta og sett det tilside.
  3. Skjær løken i skiver og finhakk chilien (nb-fjern frøene). Ha dette over i gryta sammen med hakket oregano, paprikapulver, salt og pepper. Støt karvefrøene i en morter og ha de også i gryta. La dette småkoke i omtrent 10 minutter.
  4. Skjær den friske og den hermetiske paprikaen i lange skiver og putt dette over i gryta. Tilsett tomatboksen og eddik. Legg svinekjøttet tilbake i gryta, rist litt slik at alt blandes, og hell deretter i nok vann til at det såvidt dekker kjøttet. Skru opp varmen og la det koke opp, legg på lokk, og sett deretter gryta inn i ovnen i 2 1/2 - 3 timer.
  5. Sjekk at kjøttet er ferdig kokt, det vil si at det løsner lett når du drar det fra hverandre. Hvis det ikke slipper, så sett gryten tilbake i ovnen litt lenger.
  6. Når kjøttet begynner å bli ferdig så setter du ris til koking. Rør sammen rømme, sitronskallet (bruk gjerne en zester) og mesteparten av persillen i en liten bolle.

Når kjøttet er klart, så river du det litt opp før servering. Anrett gulasjen på en dyp tallerken, med en god klatt av den nydelige rømmdressingen på toppen. Dryss over resten av den hakkede persillen. Server med ris.

Velbekomme!

Ingen kommentarer: