fredag 3. september 2010

Cordon Bleu og Franske erter


Cordon Bleu er en gammel klassiker: en snitzel fylt med skinke og ost. Opprinnelig skal det være kalvekjøtt, men her hjemme bytter vi ut kalv med kyllingfilet til hverdags. For å få fram den riktige smaken er det lurt å prøve å finne en sveitsisk ost.


En fin variant av kyllingfileten. Faller i smak hos både store og små, og ikke minst er den rimelig enkel å lage.

Mange serverer Cordon Bleu sammen med sjampinjongsaus, men jeg synes den er sjefen og skal få stå litt alene. Det smaker godt med bare med littegran sennep til. Eller man kan gjøre som jeg gjorde i går og lage en sjy ved å koke ut pannen med litt Marsala (italiensk søtvin).

Pasta og franske erter passer fint som tilbehør. Erter er så utrolig undervurdert og lager man de på "den franske måten" blir det nesten litt eksklusivt, synes jeg!

God helg:)

Ingredienser:

  • 2 kylling fileter eller (evt kalveschnitzel)
  • 2 skiver kokt eller røkt skinke
  • 4 skiver emmentaler ost (eller Gruyère)
  • 1 egg
  • 1 ss hvetemel
  • 2 ss strøkavring
  • ca l dl Marsala
  • Salt, pepper, olje og smør

Franske erter: 
  • 50 g bacon i terninger
  • 1/2 purre
  • 10-15 små sølvløk
  • 1 ss olivenolje
  • ca 0,5 dl hvitvin
  • 150 g frosne grønna erter
  • Nykvernet pepper

Fremgangsmåte:
  1. Bank ut kyllingfiletene så de blir tynne, gjerne ved å bruke knyttneven. Del hver filet i to. Salt og pepre kyllingskivene. Legg så sammen to og to skiver med ost/skinke/ost i mellom. Fest med tannpirkere.
  2. Finn fram tre tallerkener. Legg mel på den første. På neste tallerken skal det være ett egg som er lett pisket. Og legg strøkavring på den tredje. Vend kylligenpakkene i de tre blandingene, en etter en. Først mel, så egg, tilsist strøkavring. 
  3. Varm olje i en stekepanne og stek i cirka 5 min per sida på middels varme. Sjekk jevnlig at det ikke svis. Ha litt smør i pannen på slutten for smak og fargens skyld. 
  4. Ta stykkene ut, og kok pannen ut med Marsala.
Server med pates au beurre (pasta med smør) og erter.



Franske erter:




  1. Stek baconterningene i en stekepanne i noen minutter. Skjær purren i ringer og ha over i pannen. Fres til purren er myk og baconet gyllent, ca 4-5 min. Krydre med pepper og ha alt over i en kjele. 
  2. Tilsett hvitvin og sølvløk og la dette få småkoke i 5 min. Ha i ertene tilslutt som bare trenger et oppkok (hvis du bruker frosne).
Voilà!


2 kommentarer:

Et lite land sa...

Det ser fristende ut - i likhet med mange andre av oppskriftene dine. Helt enig i at erter er undervurdert. Kanskje derfor (eller fordi?) det er vanskelig å finne gode ferske erter i butikkene.

God helg!

Kjersti sa...

Fin vri du hadde på både kylling og erter der! Går ofte tom for ideer med kyllingfilet, men det så deilig ut. Erter er jo SÅ godt!